10 NAMIRNICA ZA ODRŽAVANJE ZDRAVLJA KRVNIH SUDOVA: Uz njih ćete SNIZITI HOLESTEROL i spustiti VISOK KRVNI PRITISAK
Evo koje su namirnice dobre za krvne sudove, Foto: Profimedia

KORISNO

10 NAMIRNICA ZA ODRŽAVANJE ZDRAVLJA KRVNIH SUDOVA: Uz njih ćete SNIZITI HOLESTEROL i spustiti VISOK KRVNI PRITISAK

Ovo su namirnice koje vam mogu pomoći u održavanju vaših krvnih sudova zdravim.

Objavljeno:

Krvni sudovi pod povišenim pritiskom krvi zadebljaju, postaju neelastični, sužavaju se, te dolazi do neadekvatnog snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama vitalnih organa. To može predstavljati veliki problem.

I sam srčani mišić dobija ishranu preko krvnih sudova, njihovo suženje ili spazam poznato je kao angina pectoris, a njihovo zapušenje je infarkt srca.

Krvni sudovi, bilo da su to arterije ili vene, sastoje se od cevaste strukture-zida krvnog suda.

Hrana koja je dobra za krvne sudove
Hrana koja je dobra za krvne sudovefoto: Profimedia

Zbog svog vitalnog uticaja na funkcionisanje organizma, važno je da vodimo računa o zdravlju krvnih sudova. Ishod lošeg zdravlja i taloženja holesterola u organizam, može izazavati visoki krvni pritisak, a sa visokim krvnim pritiskom mogu nastati problemi sa posledicama smrtnog ishoda.

Zato je važno voditi računa o ishrani, kako bi zdravlje krvnih sudova bilo dobro.

U nastavku vam donosimo 10 namirnica koje vam mogu pomoću u očuvanju zdravlja krvnih sudova:

1. Avokado

Naučnici iz Meksika otkrili su da ljudi koji jedu avokado svaki dan tokom nedelju dana imaju u proseku smanjenje od 17 odsto u nivou lošeg holesterola u krvi. Komadići avokada se mogu iseći i staviti na sendvič, ili iseći na kockice i dodati u salate.

2. Proizvodi od celog zrna

Vlakna, koja se nalaze u integralnim žitaricama (hleb od celog zrna, smeđi pirinač, ovsena kaša i heljda), uklanjaju višak holesterola iz organizma.

3. Losos (ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama)

Losos
Lososfoto: Printscreen/Youtube/CooKing1

Masne ribe kao što su skuša, haringa, tunjevina i losos sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje masne ribe dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smanjuje upale i poboljšava metabolizam holesterola.

4. Špargle

Špargla je jedno od najboljih, prirodnih sredstava za čišćenje arterija – sadrži visok nivo folata, koji leči dugotrajna vaskularna upala i snižava krvni pritisak. Zbog toga se špargla smatra prirodnim lekom koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Špargle treba samo da kuvate par minuta u slanoj vodi, pa ih samo pokapajte rastopljenim puterom ili maslinovim uljem i poslužite kao prilog.

5. Nar

Nar sadrži mnoge fitokemikalije koje štite sluznicu arterija od upale i oštećenja. Sok od nara podstiče stvaranje azot-oksida u telu, koji širi krvne sudove i poboljšava kretanje krvi u sudovima.

6. Brokoli

Brokoli je bogat vitaminom K, koji je neophodan za jačanje kostiju i sprečavanje taloženja kalcijuma u ​​plakovima holesterola.

Pored toga, brokoli je bogat vlaknima, što normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola. Brokoli jedite u supama i kao prilog. I što češće, to bolje.

7. Kurkuma

Kurkuma
Kurkumafoto: Printscreen/Youtube

Začin kurkuma ima veoma snažno antiinflamatorno dejstvo jer sadrži kurkumin. Zapaljenje je glavni uzrok ateroskleroze i naknadnog očvršćavanja arterija. Kurkumin pomaže u smanjenju masnih naslaga u arterijama za čak 26%.

8. Persimon

Istraživanja pokazuju da polifenoli, kojih u ovom voću ima u izobilju (persimoni sadrže duplo više vlakana i više antioksidanata od jabuke), mogu da smanje prianjanje holesterola na unutrašnje zidove krvnih sudova.

9. Brusnica

Istraživanja pokazuju da brusnice bogate kalijumom mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, a redovna ishrana ovih kiselih bobica može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od srčanih bolesti za čak 40%!

10. Spanać

Kalijum i folna kiselina koji se nalaze u spanaću pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a prema nedavnim istraživanjima, jedna porcija spanaća dnevno može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja za 11 odsto.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / Stil / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.